Salgótarján, a törzsi eredetű város

Salgótarján, a törzsi eredetű város
Lakosok száma: 43 169 fő
Státusa: megyei jogú város
Telefon körzetszám: 32

Polgármesteri hivatal adatai

Cím: 3100. Salgótarján, Múzeum tér 1.
Telefon: (32) 417-255

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

Salgótarján a második legkisebb megyeszékhely Szekszárd után.


Salgótarján, korábbi nevei alapján: Tarján és kicsit később Salgó, megyei jogú város Észak-Magyarországon. Nógrád megye székhelye. Népességét tekintve Szekszárd után a második legkisebb megyeszékhely Magyarországon.

Történetét a honfoglalás idejéig vezethetjük vissza. A 10. század első évtizedében a Tarján nevű törzs birtokolta, melyet a belső gyepűvonal védelmére telepítettek ide. A tarján név török eredetű, mely a tarkan méltóságnévből származik. A salgó fénylőt, napsütötte helyet jelöl. A város neve ilyenformán egyszerű összetétellel keletkezett a közeli Salgó-vár és a Tarján törzs nevéből. A 13. században földesurak birtokába került a vidék, majd a tatárok dúlták fel a települést. A török időben elnéptelenedett, ezért semmilyen török emlék nem maradt fent. 1782-ben népesült be újra a környék főleg szlovákokkal és németekkel valamint visszamenekülő magyarokkal.

Salgótarján 1950 óta a megye székhelye. Ugyanebben az évben hozzácsatolták Baglyasalját. Ezt követően egyre több környékbeli település is a város részévé vált. A belváros mai képét a szocializmus időszakában kapta, ekkor jelentős iparváros volt a település. A 19. század második felében a város fontos bányavidék volt, amíg a széntartalékok ki nem merültek. Jelenleg ipara is hanyatlóban van és egy eléggé lepusztult fejletlen kisvárosi képet mutat. A lakosság számára az ipari park biztosít megélhetést. A 2008-as adatok alapján 38683 lakója van a városnak. A rendszerváltás óta arra törekszik, hogy ipara újra a régi legyen, illetve turisták is megforduljanak a vidéken.

2009-ben új városfejlesztő projekt indult, amellyel újból az 1980-as évek hangulatát szeretnék visszavarázsolni, illetve szebb, jobb, élhetőbb várossá tenni Salgótarjánt.

 

Forrás: www.wikipedia.hu